Plans for 412-room hotel in Stratford get green light

An artist's impression of how the site will look

An artist's impression of how the 2016 scheme looked. - Credit: Stratford Hall Ltd

Plans to build a hotel rising up to 14 storeys in Stratford have been given the green light by councillors.

The revised scheme at the junction of Angel Lane and Windmill Road was backed unanimously by members of Newham's strategic development committee in a vote on Tuesday, December 8.

strategic development committee meeting vote

Members vote for plans to build a hotel net door to The Railway Tavern in Stratford. - Credit: LBN

Among its plans, developer Stratford Hall Ltd intends to refurbish the outside of locally listed pub The Railway Tavern. The site would be redeveloped for Marlin Apartments Ltd.

Jeff Field, from the applicant's side, described the build's design as "sensitive", created a "generous" public space as well as providing economic and social benefits.

The scheme is expected to generate 143 permanent jobs.

An image of the Railway Tavern now

The hotel is planned to be built next to The Railway Tavern in Stratford. - Credit: Google Maps


You may also want to watch:


A decision had been due in September but was pushed back to allow time to discuss the scheme's massing, scale and impact on light.

A total of 1,886 letters were sent out notifying neighbours of the plan, with nine objections and one comment of support received.

Most Read

Concerns included loss of privacy, light and noise. One objection notes the development's proximity to the proposed MSG Sphere entertainment hub. 

However, committee members were told that the proposal was in accordance with guidance on daylight and sunlight with only "minor" impacts to "isolated" areas. 

Town hall officer, Sean Scott, said: "The proposal would retain acceptable levels of daylight and sunlight."

He added the impact of the development on noise was considered acceptable.

Councillors heard that the town hall's design review panel - set up to maintain building standards - fully supports the scheme.

The car-free scheme's central block was reduced from six to five storeys while the height of a taller tower was reduced by three metres.

A pedestrian crossing paid for by the applicant, two-way cycle lane and a widening of the pavement were added too.

Concerns about hotel users parking in Millstone Close, though outside the scope of the application, were considered "carefully" in relation to drop offs and pick ups, members heard.

Cllr Daniel Blaney, who chairs the committee, said: "It's a very welcome, amended application."

The application now goes to the mayor of London.

Become a Supporter

This newspaper has been a central part of community life for many years. Our industry faces testing times, which is why we're asking for your support. Every contribution will help us continue to produce local journalism that makes a measurable difference to our community.

Become a Supporter
Comments powered by Disqus